Daten eng? Er is een manier waarop je voor jezelf en voor elkaar de druk er vanaf kan halen. Beschouw het als een mooie oefening.

“Creëer je eigen veiligheid!” Roept mijn tantra juf mij toe, als ik een lapdance doe voor één van de ‘oefenmannen’ in de tantra cursus. Tantra stond al langer op mijn radar, zo van daar moet ik iets mee. Wat me zo ontzettend aantrok aan juist deze cursus, was dat de docent werkt met oefenmannen in de les. Direct feedback! Nou dat heb ik geweten. De mannen waren, zonder dat de vrouwelijke cursisten dat wisten, geïnstrueerd om extra handtastelijk te zijn. Tja, wat ga je dan doen als vrouw om je eigen grenzen in veiligheid te brengen en de best wel intieme dans toch zo plezierig mogelijk te maken voor beide deelnemers?

OK, even afgezien van mijn voorkeur voor hele aparte cursussen (deze is van ‘School of Shakti’), terug naar de hamvraag: hoe creëer je je eigen veiligheid? Hoe neem je zelf de verantwoordelijkheid over jouw eigen veiligheid, zonder die af te schuiven op je partner? Ja, ook voor jou als man is het belangrijk dat je je veilig kunt voelen met een vrouw, bijvoorbeeld op een date. En wat betekent je veilig voelen voor jou?

DATEN, ENG!
Voor mij – en met mij de meeste vrouwen – betekent me veilig voelen op een date dit: voelen dat mijn grenzen gerespecteerd worden en erop kunnen vertrouwen dat hij daar niet overheen zal gaan, wat er ook gebeurt.

Maar wat betekent het voor jou? Misschien heb je angst om negatief afgerekend te worden op wie jij bent, wat je voelt en wat je doet… Of je bent bang dat je per ongeluk bij haar over een grens heen gaat terwijl je dat helemaal niet door had, of kon hebben. Misschien vind je het concept van een date zelf al doodeng. Wat wordt er van je verwacht? Hoe moet je je gedragen? Wat als de verwachtingen niet in gelijke tred opgaan, en jij wilt veel meer dan zij, of andersom? Whaaa eng!

CREËER JE EIGEN VEILIGHEID
Op een eerste date gaan met iemand kan je om vele redenen de stuipen op het lijf jagen. Maar jij kunt dus zelf je eigen veiligheid inbouwen. En dat is al meteen de eerste grote verdienste van mijn tantra cursus.

De laatste tijd ben ik een beetje aan het daten met een man, met wie ik een interessante spanning voel die ik verder wil onderzoeken. Ik merk zijn gretigheid in ons contact en ik geniet ervan, maar hoe zorg ik ervoor dat ik me ook veilig kan voelen bij hem? Hoe kan ik erop vertrouwen dat hij niet mijn grenzen over gaat? Ik weet dat ik het zelf nog wel eens moeilijk vind om mijn eigen grenzen aan te geven, of zelfs maar duidelijk aan te voelen. Als ik daar niks over zeg creëer ik een onveilige situatie voor ons allebei. Dus wat nu?

DE OEFENMAN
Het werd allemaal een stuk minder eng voor mij toen ik hem ben gaan zien als de mannen in de tantra cursus: gewoon iemand om vrijblijvend mee te oefenen. Mijn persoonlijke uitdaging was: mijn eigen grenzen voelen, uitspreken en duidelijke kaders aangeven waarbinnen we kunnen experimenteren en spelen. Ik vroeg hem vlak voor onze eerste date: ‘Mag ik met jou oefenen om beter mijn grenzen te leren aangeven?’ Hij reageerde heel positief. Het was voor hem ook een opluchting om een date op deze manier te benaderen, omdat hij voor zichzelf ook het een en ander te oefenen had. Plus extra veiligheid voor hem: een vrouw die duidelijk weet en kan aangeven waar haar eigen grenzen liggen is voor hem wel zo prettig en duidelijk. Ja. We ‘oefenen’ wat af op elkaar.

MAG IK MET JE OEFENEN?
Vind jij daten eng? Beschouw je date dan als leuke oefenvrouw. Daarmee maak je het allemaal een stuk lichter voor jezelf. Je staat jezelf daarmee toe om fouten te mogen maken. Want dat is waarom je oefent. Spreek het uit naar je date, bijvoorbeeld zo: “Hey, ik vind het nog best lastig om mijn verlangens eerlijk uit te spreken. Mag ik dit met jou oefenen?”

Trouwens, weet je wel hoe ontzettend flirty het kan zijn om alleen al deze vraag te stellen? Je zet hiermee gelijk het hele speelveld voor intimiteit neer. Je toont je kwetsbaarheid èn je leiderschap, en dat binnen de kaders die jou veiligheid geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *